Totuuksia Suomesta
Oikeusvaltio Suomi?
Oikeusministeriö kirjoittaa nettisivullaan seuraavasti:
Suomalainen demokratia nojaa oikeusvaltioon. Oikeusvaltio ja perusoikeuksien kunnioittaminen ovat Suomen valtiosäännössä vahvistettuja periaatteita, joihin Suomi on sitoutunut myös EU:n jäsenenä sekä osana kansainvälisiä velvoitteitaan. Ja jatkaa:
Mikä on oikeusvaltio?
Oikeusvaltiossa kaikki julkinen valta toimii lainsäädännön asettamissa rajoissa, kunnioittaa demokratiaa ja perusoikeuksia sekä on riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten valvonnassa. Suomalaisessa oikeusvaltiossa lakien valmistelu, säätäminen ja täytäntöönpano ovat oikeudenmukaisia, avoimen ja hyvän hallinnon mukaisia sekä tehokkaita.
Oikeusvaltiossa jokainen pääsee julkisiin palveluihin, korruptiota ja vallanväärinkäytöksiä estetään ja ihmiset luottavat viranomaistoimintaan. Oikeusvaltioon kuuluu oikeuksien rinnalla myös yksilöiden velvollisuudet toisiaan sekä yhteiskuntaa kohtaan.
Oikeusministeriö: "Tuemme EU:n oikeusvaltiovälineiden vahvistamista sekä suotuisaa oikeusvaltiokehitystä erityisesti Suomen ja EU:n lähialueilla. EU- ja kansainvälisen toimintamme painopisteenä on edistää perusoikeuksia ja demokratiaa yhteisten arvojen vahvistamiseksi. Lisäksi panostamme oikeudelliseen yhteistyöhön EU:ssa ja monenväliseen kansainväliseen yhteistyöhön.
Tuomioistuinten on oltava puolueettomia ja riippumattomia
Niiden, joilla on valtuudet määrittää, onko epäillyn henkilön vangitseminen aiheellista ja joka viime kädessä päättää henkilön syyllisyydestä, on arvioitava tosiasioita oikeudenmukaisesti, aina.
Suomessa on ollut 2021 syksystä lähtien useita Anom- ja Sky puhelimien käyttöön liittyviä oikeudenkäynttejä. Korkein oikeus on päätöksessään kertonut Anom viestien olevan laittomalla tavalla hankittuja. Laittomia todisteita voi oikeudenkäynnissä hyödyntäää näyttönä vain silloin, kun oikeudenkäynti on muilta osin ollut oikeudenmukainen. Niin käräjä- kuin hovioikeuksissa tuomioistuimet ovat tuominneet jopa syyttömiä ja moni on saanut huomattavasti ankaramman rangaistuksen, kuin kuuluisi.
Saksassa on kaatunut syksyn aikana useampi Anom ja EIT on ottanut kantaa mm. Turkissa tapantuneeseen massavalvontatapaukseen.
Poliisin on toimittava lain mukaisesti
Lainvalvontaviranomaisilla on lailliset valtuudet tutkia rikoksia ja nostaa syytteitä, mutta niiden on toimittava lain mukaisesti ja noudatettava kansainvälisiä standardeja. Fair Trials Finland kampanjoi lopettaakseen poliisin vallan väärinkäytön rikosprosessin kaikissa vaiheissa tunkeutuvasta valvonnasta ja sääntelemättömistä etsinnöistä ja takavarikoista pakkokuulusteluihin ja kidutukseen verrattavissa olevaan valheelliseen uhkailuun.
On myös tärkeää muistaa, että tutkintavankeus rajoittaa oikeutta syyttömyysolettamaan ja oikeutta vapauteen. Se on yksi ankarimmista toimista, joihin valtio voi ryhtyä jotakuta vastaan, ja sillä voi olla tuhoisat seuraukset. Pidätetyt ihmiset erotetaan perheestään ja ystävistään, he ovat vaarassa menettää työnsä ja kotinsa, ja heidän maineensa voi pilata, puhumattakaan vaarasta tulla syyttömänä tuomituksi.
Emme ole tähän päivään mennessä kuulleet, että poliisi noudattaisi vaikkapa esitutkintalain tasapuolisuuden periaatetta. Sen mukaan esitutkinnassa on selvitettävä ja otettava huomioon sekä rikoksesta epäiltyä vastaan että hänen puolestaan vaikuttavat seikat ja todisteet.
.jpg)
Suomi ei ole oikeusvaltio!
Suomalaista oikeusvaltion periaatetta, jossa ”kaikki, myös valtio itse, ovat vastuullisia lain edessä” on tapana lukea tai kuulla vaikkapa poliitikkojen suusta. Tämä on esimerkki siitä sanan helinästä, joka uppoaa kansaan siinä missä "vähiten korruptoitunein maa". Onhan se niin, kun "lehdessä lukee niin" tai kun "ministeri niin sanoo", tilastoissakin ollaan "vähiten korruptoitunut maa". Kun useimpien käsitys niin korruptiosta kuin rikoksista perustuu median tietoihin, ei ole ihme, että Suomi on ihmisten mielissä vieläkin puhtoinen oikeusvaltio, vaikka todellisuus on jotain aivan muuta.
Suomessa on todellisuudessa valtava määrä rakenteellista korruptiota, esimerkkinä käytettäköön ammattiliittoja, jotka keräävät valtavia voittoja maksamatta veroja. Ammattiiliittojen toiminnasta ja sisäisestä korruptiosta maassamme löydät Hjallis Harkimon ytimekkäistä videoista.
Oletko kuullut kuinka monta poliisia on saanut rikossyytteitä? Onko jäänyt mieleen muita tapauksia, jossa poliisin toiminta olisi johtanut tuomioistuimen antamaan vankeusrangaistukseen lain rikkomisesta? Vain Aarnio tapaus muistetaan. Tässä yksi tuore esimerkki, miten poliisi todetaan syyttömäksi vakavasssa onnettomuudessa, joka aiheutui poliisin ajaessa naisen päälle suojatiellä.
Poliitikot saavat laukoa ihmisoikeuksia rikkovia kannanottoja kansalaisista, jotka eivät syystä tai toisesta suostuneet koronarokotusta ottamaan. Korona-ajan ollessa pahimmillaan rokottamattomia sai kohdella halveksuen, jopa jonkin asteiset uhkaukset olivat rokottamattomille sallittuja. Vähemmistönä olleet rokottamattomat olivat vainon kohteena erityisesti poliitikkojen sanomisista johtuen. Kriisin kohdatessa kaikkien, erityisesti viranomaisten ja kansanedustajien käytöksestä pitäisi kansalaisen rauhoittua, mutta nämä ainakin osittain väärää tietoa jakaneet ja vihaa kylväneet henkilöt jatkavat edelleen tekemässä päätöksiä. Jos poliitikko lietsoo käytöksellään ihmisiä olemaan kunnioittamatta toisen ihmisen oikeutta, ja rikkoo itse ihmisoikeuksien mukaista toisen henkilön kunnioittamista, olisi tällaisten poliitikkojen vastattava niihin oikeudessa. Oikeudenkäynnin ollessa tällöin oikeudenmukainen, olisi lopputuloksena ollut tuomio.
Lain mukaan, olipa rikas, vaikutusvaltainen, poliitikko tai poliisi, kukaan ei ole lain yläpuolella. Lukuisat eri alojen ihmiset tietävät, että myös Suomen oikeussaleissa on tullut jo melkeinpä tavaksi unohtaa oikeusvaltion periaatteet. Valtamedialla olisi vastuu kertoa asiasta kansalle, mutta todellisuus siellä tehdään pääasiassa päinvastoin, kuten esimerkkejä käyttämällä äsken kerroimme. Rikosoikeudellisissa prosesseissa Suomessa on jo vahvasti poliisivaltiota muistuttavia merkkejä, ja valitettavasti esitutkinnassa tehdyt virheet muuttuvat monesti poliisin pakkomielteiseen mielipiteeseen perustuvaksi näytöksi, joka muodostuu lähinnä poliisin omaan uskomukseen syyllisyydestä. Lähes kaikissa näissä tapauksissa poliisi ja valtamedia tekevät yhteistyötä painostaen tuomioistuinta tietynlaiseen, poliisin mielipidettä johdattelevaan lopputulokseen. Näistä asioista löytyy koonti syyttäjien ja poliisin mielivallasta, ja listasta puuttuu monta tuomiistuimen päätöstä, joissa tuomio on tullut täysin vastoin todisteita. Näissä jutuissa on merkille pantavaa se, että lähes poikkeuksetta kyse on törkeistä huumausainerikoksista.
Meidän kaikkien on nyt aika avata silmämme sille, mitä Suomessa tapahtuu. Kaikki mitä mediassa sanotaan ei ole aina totta, jos kuuntelisimme hieman toisiamme ja uskallettaisiin ajatella itse, voitaisiin keskimääräisestä viranomaisen pelosta huolimatta saada paljon hyvää muutosta aikaan. On siis mietittävä, mitä mieltä itse on, haluammeko tämän kaksinaismoralismin suojin, kirkkain silmin, uskotella itsellemme olevamme jotain paljon parempaa, kuin mitä todellisuus olemme. Oikeusvaltion tarkistuslista on Euroopan Neuvoston "Demokratiaa oikeusteitse komission" tekemä lista miten asioiden kuuluisi oikeusvaltiossa olla,
Suomessa oikeusprosessit ovat jo pelkästään niin pitkiä, että oikeusvaltion kriteeri menee jo siinä nurin. Mutta on myös muistettava, että Suomi on myös sitoutunut noudattamaan useampaa kansainvälisistä ihmisoikeussopimusta ja meidän oikeuslaitoksen tulee kuunnella päätöksissään yhteisiä Euroopan Unionin tuomioistuinten päätöksiä. Usein vain käy niin, että Suomen oikeuslaitos on lukenut lakeja eri tavoin, ja Euroopan tuomioistuimissa lakitekstit onkin sitten nähty, juuri niin kuin ne on kirjoitettu. Ehkä täällä hieman nöyrrytään sinä päivänä, kun mediassakin isoin kirjaimin kirjoitetuissa rikosasioissa oikeuden päätökset muuttuvat Euroopan tuomioistuinten päätösten johdosta. Miksi EU ja Suomen perustuslakia ei päätöksissä noudateta ja miksi ihmisoikeuksia ei kunnioiteta Suomessa kuin joissain asioissa? Onko tuomioistuimet Suomessa painostettu tai lahjottu tekemään lakien vastaisia päätöksiä? Hyväksymmekö me todellakin vaikkapa massavalvonnan, joka on järjestetty kiertäen ja rikkoen EU:n ja Suomen lakeja ja jätetään syytetyiltä mahdollisuutta lainmukaiseen puolustautumiseen? Me Fair Trials Finlandissa emme hyväksy. Kansalaisjärjestömme on perustettu kampanjoimaan oikeusvaltion periaatteiden puolesta!
